Zwijgstil: Een festival voor je oren


Feest! Voor wie? Voor je oren! Op 18 en 19 november vond het Zwijgstil Luisterfestival plaats in het RITCS en Muntpunt in Brussel. Een festival over het heden en de toekomst van radio, daar moesten wij van XL Air bijzijn. Dit was er onder andere te zien. Of beter gezegd, te horen.

 

Op de bovenste verdieping van bibliotheek Muntpunt geeft Marie-Jeanne Wyckmans een demonstratie. Zij is de enige bruiteur van België. Haar taak is geluidseffecten nabootsen voor films. En daar gebruikt ze haar magische koffer voor. In de valies steekt prei, touw, een spons en nog veel meer andere saaie huishoudspullen. Marie-Jeanne laat tijdens de demo enkele filmfragmenten zien en maakt er live geluid bij. Zo breekt ze voor de klank van een brekend been een prei in twee. Om het geluid van wandelen door de modder na te bootsen, duwt Marie-Jeanne op een doek met maïzena . En het lijkt net echt!

 

Start To Listen

 

Een paar straten verder, in een donker zaaltje ergens ver weggestoken in het RITCS, is er Start To Listen. Stijn van luisterkunstorganisatie Aifoon en stagiaire Hanne laten twee abstracte geluidsfragmenten horen. ‘Wat hoor je?’ Vraagt Stijn. ‘En wat voor iemand zou de componist zijn?’ De antwoorden kunnen niet meer van elkaar verschillen. ‘Ik hoor Australië!’ roept iemand. Een ander meisje hoort dan weer allemaal buizen die over elkaar schuiven. Een oudere heer doet het denken aan de muziek van Axl Rose. Stijn knikt goedkeurend. ‘Geen enkel antwoord is fout.’

Vanaf begin volgend jaar trekt Aifoon samen met muziekcentrum Matrix naar allerlei lagere scholen. Daar spelen ze de geluidsfragmenten af. Benieuwd wat de kinderen horen. Wordt dus vervolgd.

 

 Luister in het Duister

 

En ook zaterdag gaat het luisterfestival gewoon verder. Met onder andere in de aanbieding; Radio 1 Live, De beste podcast. De radiozender ging de afgelopen maanden op zoek naar de allerbeste podcast. Presentator Sven Speybrouck maakte de winnaar bekend. En die is… Anke Van Meer. Proficiat!

Als afsluiter was er Luister In Het Duister in huis deBuren. Te horen was het audiowerk Steenpaal, gemaakt door radiomaker en ex-medewerker van XL Air Wederik De Backer. Steenpaal is een spannend fictiewerk (dat je trouwens hier kan beluisteren) over lekkende radiosignalen, een Spaanse Waterhond en pintjes aan de toog.

 

Durf nu nog eens zeggen dat radio dood is!

Meer berichten van ''


  • READ MORE
    Dag Van De Jeugdbeweging
    20 oktober 2016
    Locatieradio
    We staan dit jaar weer op de supergezellige Brusselse Dag Van De Jeugdbeweging. Eigenlijk zijn wij met XL Air op een manier ook een soort jeugdbeweging, maar dan minder...